АКТИВНОСТИ ПРЕМАШИЛЕ ОЧЕКИВАЊА
13.12.2010

Градска општина Палилула као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша остварила је у 2010. години веома запажене резултате. Реализацијом више пројеката, успешно решавање захтева становника и присутност на терену општинског руководства и Управе, знатно је побољшан квалитет живота свих категорија становништва у Палилули. О томе су на конференцији за новинаре, говорили проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Милан Ђурђевић, председник Скупштине. Овом сусрету са представницима медија присуствовали су и чланови општинског Већа, Зорица Стоиљковић, Милош Стојковић, Милан Стевановић и Бобан Микић.

„Успели смо да искористимо потенцијале индустријске зоне Доње Међурово и да то на одговарајући начин представимо пословној јавности. Наша стратегија и усвојен стандард квалитета у раду Управе, као и подршка Града, само су олакшале и убрзале одлуку потенцијалних инвеститора. Захваљујући двема новим фабрикама, у следећој години запосленост на територији општине Палилула биће повећана за 30 одсто–истакао је председник Општине проф.др Игор Новаковић. Активношћу и предлозима Савета грађана, у Програм изградње унете су бројне измене, тако да је више инфраструктурних проблема успешно решено путем ове сарадње, рекао је Милан Ђурђевић, председник Скупштине. „У нашем раду, кажу чланови Већа: Милош Стојковић, Бобан Микић, Зорица Стоиљковић, Милан Стевановић, трудили смо се да грађани Палилуле буду укључени у све активности општине, али и да сазнамо које су њихове потребе и проблеми.

Највећи успех у области социјалне заштите, по речима председника Новаковића, очекује се остваривањем пројекта, који је недавно одобрен Општини из програмa EXCHANGE 3, који финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина под називом „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“.

У циљу ефикаснијег и савременог остваривања права грађана, као и подизања квалитета услуга које пружа Управа у општини је почетком године почео са радом КОНТАКТ ЦЕНТАР-ИНФО48 који представља јединствен информациони систем у региону.

Успешне резултате у раду општине Палилула у 2010, руководство објашњава добром сарадњом коалиционих партнера.„Унутар коалиције влада синергија, тако да су све значајне одлуке доносе једногласно. Управо је та добра сарадња, један од предуслова нашег јединства и успеха, каже Новаковић, све у интересу грађана Палилуле и њихових породица. У Управи је побољшан рад инспекцијске службе што је и резултовало побољшањем финансијских резултата. Усвојена је „Стратегија развоја малих и средњих предузећа и предузетништва Градске општине Палилула 2009–2013“. Отворен је и Центар за предузетништво који је настао као резултат пројекта и сарадње са ЛЕДИБОМ., Током 2010 у Градској општини Палилула вредно се радило на изградњи водовода, канализационе мреже и асфалтирања на теритиорији општине Палилула. Нису изостали ни пројекти. Тако је Министартство за државну управу и локалну самоуправу одобрило 1.400.000. динара, Градској општини Палилула у Нишу, за реализацију друге фазе пројекта уређења спомен парка «Бубањ». Скупштина Градске општине Палилула, у циљу трајне заштите „Старог гробља“ под Горицим, донела је предлог одлуке да се ово подручије прогласи меморијалним парком. Министарство за ионфраструктуру је одобрило у овој години 3 милиона динара за реконструкцију улице Бубањски хероји. Из Програма активности на уређењу међублоковског простора издвајамо: постављање шест мобилијара, за рекреативне активности најмлађих становника села Габровац, Бербатово, Вукманово и Лалинац и у насељима градског подручија на Леденој Стени, Милка Протић и Стара железничка колонија-каже Милан Ђурђевић.Свакодневно смо на терену у сусрет са грађанима како у градском тако у сеоском подручју како би на што бржи и једноставнији начин решили проблеме.